Haiglast on kujunenud vandaalide märklaud

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi enamjaolt on tänavaäärsed esimese korruse aknad kaetud vineertahvlitega, lennutatakse-purustatakse klaase ikkagi.
Kuigi enamjaolt on tänavaäärsed esimese korruse aknad kaetud vineertahvlitega, lennutatakse-purustatakse klaase ikkagi. Foto: Ants Liigus

Pärnu vanal haiglal algab kuues kevad tühjana. Haiglahoonest korterelamu ehitamiseks on luba, omanikud süüdistavad majandussurutist.

Kui veel nelja kuu eest olid Pärnu Sillutise tänaval tühjalt seisva vana haiglahoone tänavaäärsed aknad enamjaolt terved, siis nüüd on sisse visatud iga kolmas aken.

Majaomaniku OÜ Kivimäe Puhkekodu inimesed lasknud hoone tänavatele avanevad esimese korruse aknaavad katta peaaegu ülaservani vineertahvlitega, kuid ikka on kellegi täpne käsi kas kivi või jäätükiga tabanud katmata õhuakende ruute.

Kiviloopijaid pole peletanud majaseinalt vastu vaatav silt turvafirma logoga ega hoolikalt lukustatud välisuksele naelutatud silt, mis teatab videovalvest.

Õnneks on vana haiglahoone siseõu õhtutundidel ja öösel suletud ning samuti valve all ja hoovi avanevad aknad tänu sellele valdavalt terved. Sama ei saa kahjuks öelda tagaõuepoolsete akende kohta.

Väärika maja lõhkujate õigustuseks jääb lootus, et vanemaks saades lisandub neisse hoolivust oma kodukandi vastu. Muu hulgas maja vastu, kus nad suure tõenäosusega ilmavalgust nägid.

Võinuks juba olla korterelamu

Kivimäe Puhkekodu ostis Pärnu vana haigemaja koos kõrvalhoonete ja avara krundiga 2006. aasta jaanuaris avalikul enampakkumisel, makstes selle eest 27,12 miljonit krooni. 2008. aastast on Sillutise 6 kinnistule kehtestatud detailplaneering, mis lubab majast ehitada pansionaadi tüüpi korterelamu ja jagada siseõue eraldi kinnistuteks.

Kuna haiglahoone ja selle õues asuv morg on arhitektuurimälestisena kaitse all, on detailplaneeringule antud muinsuskaitse kooskõlastus, kus eritingimusena kirjas, et ümberehituse käigus ei tohi muuta hoonete sisekonstruktsioone ega oluliselt välisilmet. Alles peavad jääma sisekujunduslikud elemendid, mis mullu 100aastaseks saanud majas on tänini säilinud.

Muinsuskaitse Pärnumaa vaneminspektor Karin Vimberg ütles, et kuna hoone on arhitektuurimälestis, saab seal ehitada ainult vastava litsentsiga firma ja tööd tuleb teha muinsuskaitse järelevalve all.

Raske aeg pärsib ettevõtlust

Kivimäe Puhkekodu üks omanikest Helen Tälli tunnistas otsesõnu, et kunagisest haiglast korterelamu ehitamise kava jäi seisma majandussurutise tõttu, mis tegi keerulisemaks pankadest laenamise, ja korterite ostjaid jäi napiks.

“Ega olukord majanduses ole palju parem praegugi,” tunnistas Tälli, andmata veksleid aja suhtes, millal vana haiglahoone pansioni tüüpi korterelamuna korda saab. Samuti ei osanud ta praeguses majandussituatsioonis oletamisigi arvata, mis see maksma võiks minna. “Projekt on meil olemas, aga kuni me pole teinud ehitushankeid, on võimatu öelda, mis see ehitus meile maksma läheks,” sõnas Tälli.

Küsimusele, kas omanikel on kavas haiglahoone koos kinnistuga, mille ligikaudne turuväärtus on firma majandusaasta aruandes hinnatud 35,4 miljonile kroonile, hoopis edasi müüa, vastas Tälli: “Ega praegusel ajal oleks sellele ostjatki lihtne leida.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles