Vändra noored käisid Liverpoolis draamakohtumisel

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra gümnaasium.
Vändra gümnaasium. Foto: Urmas Luik

Vändra gümnaasiumi õpilased ja õpetajad osalesid Comeniuse projekti raames toimunud draamakohtumisel partnerkoolide vahel Suurbritannias nartsissiõites ja linnulaulust rõkkavas Liverpoolis.

Vändra gümnaasiumi õpetaja Ülle Tomingas jutustas, et nelja päeva jooksul tegid etenduse pealavastajad draamaõpetajad Cuca Hispaaniast ja Michael Inglismaalt õpilastega imet: 22 õpilasega Inglismaalt, Saksamaalt, Hispaaniast ja Eestist valmis tunniajane lavastus.

Lavastust läbivad teemad olid üldinimlikud: eelarvamused ja sallivus, üksindus- ja ühtekuuluvustunne, rõõm ja kurbus. Eeltööd tehti juba eelnevalt kodudes.

Esimese päeva icebreaking-harjutused liitsid grupi ja aitasid kaasa näitemängus olulisele oskusele valitseda oma keha ning tunda end laval enesekindlana.

Kahel järgmisel päeval valmisid malemängul põhinev lavastuse põhiosa ja grupitöödena stseenid, kus kasutati rekvisiite, et sõnum paremini pealtvaatajateni jõuaks.

“Nii võis kiusaja peeglist oma vihast nägu nähes jõuda arusaamiseni, et see küll õige suhtumine pole; teises stseenis andis iga grupiliige midagi enda eripärast teistele edasi, puudutades värvitud näppudega üksteise põski; kolmandas kasutati kõrisevat pulka kaaslaste tähelepanu köitmiseks; neljandas maski, et oma tõelist palet varjata või avalikustada,” kirjeldas õpetaja.

Etendusest valmib DVD, mida saavad hiljem kõik huvilised koolis näha.

Peale draamakogemuse on sellistel kohtumistel muidki väärtusi.

“Mandri-eurooplasena jäi meelde alateadlik ärevus vasakpoolses liikluses, inglise keele õpetajana Broughton Hall High Schooli emakeeletund, paadunud biitlite fännina Johni ja Pauli elumajad, tänavamuusik legendaarse Caverni ees, Strawberry Fieldsi punased väravad, lõputu biitlite popurrii õpetajate ühiskoorina minibussis ja Liverpooli 18. sajandist pärit raekoda, kus linnapea toolil sai istutud ja rõdult pilk Liverpoolile heidetud,” kirjeldas Tomingas.

Tomingas märkis, et Comeniuse projekt on keeleteadmiste kõrval laiendanud kooli õpilaste ja õpetajate silmaringi, õpilastele väärtuslik lisa koolitunnis õpitule, õpetajatele hea energialaeng ja kogemuste vahetamise võimalus.

Õpilastele jäävad kauaks meelde inglise kodude külalislahkus ja hinge sõprussuhted kolme maa eakaaslastega.

Ees ootab spordikohtumine mais taas Liverpoolis, kus osaleb kaheksa Vändra kooli õpilast ja kolm õpetajat, ning lõppkohtumine 4.-7. juunil Vändras, mis paneb punkti kaks aastat kestnud projekti tegevustele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles