Lätlased ei oska torusid panna

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Neil aiaäärne tänavas, kui hirmus oli see. Kus poris, sopas põlvini …”
“Neil aiaäärne tänavas, kui hirmus oli see. Kus poris, sopas põlvini …” Foto: Urmas Luik

Pärnus Voorimehe tänaval on juba aasta jagu torutöid tehtud. Kõigepealt tegid Läti odavehitajad. Praaki. Nüüd on eestlaste kord. Ent kanalisatsiooni ikka ei ole, vaid pori ja paks veri.

Voorimehe tänava elaniku, pensionipõlve pidava Helmi Mäekase arvepidamise järgi on tänavat viimase aasta jooksul oma kümme korda lahti kaevatud. “Lätlased tegid kahed tiirud nii et küll ja veel, aga siis ütles neil see firma üles. Nüüd on Tallinna firma ja teeb kõik ringi. Jälle kaks-kolm korda kaevavad need kohad üles ja lõppu ei näe,” kirjeldas naine kodutänava olukorda.

Head päevad Voorimehe tänaval on Mäekase sõnutsi need, kui kraanist vesi jookseb ja selle järele ei pea pumba alla minema.

“Pahad päevad on need, kui otsast üleni oled porine,” märkis Mäekask. Poriseks saamiseks pole sealkandis palju vaja. Piisab, kui jalg hooviväravast välja raskete masinatega mülkaks sõidetud uulitsale tõsta. “Ja nii me siin sopaaugus müürame, oh sa suur jumal, hoia ja keela!” lõi Mäekask käsi kokku.

Oli defekte

Juba möödunud aasta novembris oli sealsetel elanikel akna taga mürisevatest rasketest masinatest ja kuid kestnud sonkimisest, millega näiliselt kuhugi ei jõutud, kõrini. “Millal ükskord ometi saab Voorimehe tänav valmis?” nõudis üks kohalikest linnavalitsuse veebilehel aru. “Miks kaevatakse pidevalt intervallidega üles ühtesid ja samu kohti? Millal konkreetselt enam ehitusbrigaade Voorimehe tänaval ei ole?”

Toona lubas peatöövõtja Nordecon Infra AS, et torutöödega jõutakse lõpule jõuludeks.

“Voorimehe tänava torustiku ehitus on tehnoloogiliselt väga keeruline. Palju kommunikatsioone rajatakse olemasolevate asukohale, see tingib hulgaliselt ajutisi ümberühendamisi ning töö katkestamisi. Samas asukohas on vaja kaevata mitu korda: kõigepealt demonteerida vana, siis paigaldada uus, peale selle ümberühendused,” selgitas Andre Liiva Nordecon Infrast, miks nende lätlastest kolleegidel torudepanek sedavõrd kaua aega võtab. Lisades ettevaatlikult ja -nägelikult, et kontrollimise ja testimise käigus võib tekkida vajadus parandustööde järele.

Ümberkaudsete elanike hämmelduseks ja meelepahaks tekkiski. “Miks on Voorimehe tänav taas üles kaevatud, miks on jälle välja võetud torustik ja miks seda UUESTI paigaldatakse,” nõudis kõnealuse tänava elanik Kerli kolmapäeval linna kodulehel linnaametnikelt selgust.

Vastust teab töö tellija, AS Pärnu Vee projektijuht Jaanus Vent. “Seal oli defekte,” sõnas ta napilt. “Alltöövõtja, täpsemalt kontsernipartner SIA Nordecon Infra, oli praaki teinud – no torud olid ära vajunud ja lohud tekkinud isevoolses kanalisatsioonitorustikus,” täpsustas Vent.

Samuti takistanud torudepanekut Eesti Energia kaabel, mida ühegi plaani peale märgitud polnud. “See jäi täpselt jalgu kohas, kuhu oli planeeritud sademeveetorustik,” märkis Vent.

Jaanipäevaks korda

Nüüd on lätlased objektilt kõrvaldatud ja peatöövõtja Nordecon Infra töömehed ise asja kallale asunud. “Hommikul tulevad kribadi-krabadi, sihuke vägev firma, ma nende nimesid ei tea ühtegi, aga kohe asjalikult hakkavad pihta ja tõmbavad ööni,” loodab Mäekask, et sedakorda läheb ettevõtmine õnneks.

Kui palju lätlaste praagi ümberehitamine maksma läheb, ei soostunud Nordecon Infra projektijuht Marek Sööt avaldama.

Ent Vendi kinnitusel kannab kahjud töövõtja, Pärnu Vesi ega tema kliendid seetõttu rahalist kahju kannatama ei pea. “Kui ainult jah, see tüli, on selge, et ebanormaalselt kaua on seal läinud,” möönis Vent, kelle andmetel on ühtekuuluvusfondi veemajandusprojekti ÜF2 raames tehtud töid üle 70 tänaval ja suuremaid probleeme esinenud neljal-viiel tänaval. Kõige rohkem Voorimehe tänaval.

Vent nentis, et selliste jamade tõttu võivad viibida liitumisedki. Neiski piirkondades, kus torud juba maa sees ja tööd näiliselt lõppenud. “Näiteks mingil konkreetsel tänaval on tööd lõppenud, aga ehituskorraldusliku probleemi tõttu ei ole saadud eelvoolu veel välja ehitada ja seetõttu ei saa reaalselt midagi torustikku juhtida,” selgitas ta, miks Räämal ja Ülejõel alles eeloleval suvel liitumisteni jõutakse.

Voorimehe tänaval lõpetatakse vaegtööd, järeltööd ja katendite taastamine juuni keskpaigaks. “Kui seal lisaüllatusi ei tule – praegu see pinnasevesi ikka kerkib seal minutitega –, siis on jaanipäev tärmin,” jättis Sööt taganemistee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles