Õllega kevadet püüdmas

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Kevad näitab esimesi märke, sel puhul valmistas kokaraamatute autor Anni Arro (pildil) mõne kevadise roa. Et toidulauale vaheldust ja elevust tuua, püüdis ta kevadetunnet tekitada kerge õllega.

Õlut on kasutatud kokkamisel ammu. Kõige levinum on hapukapsaste ja seaprae valmistamine porteriga, mille tugev maitse sobib hästi jõuluaega. Kevadel võiks seevastu kasutada heledat õlut.

Anni Arro sõnutsi on hele õlu oma kuldse värvi ja humalase maitsega väga sobiv maitselisa toidu sisse – kiidavad needki, kes õlut muidu ei joo.

Allolevates retseptides kasutab Arro vähe maitseaineid. “Õlle maitse on juba ise nii rikkalik, et seda ei tasu muude maitsetega ära tappa,” põhjendas ta.

Õlle kõrvale käib väike snäkk. Selle asemel et osta poest kartulijahust kokkupressitud krõpse, tasub valmistada ise tervislikud suupisted kohalikest juurikatest.



Peedi-, pastinaagi- ja kartulikrõpsud

2 peeti
3 kartulit
1 pastinaak
0,5 l rapsiõli
peenikest meresoola
kuivatatud ürte (aed-piparrohi, tüümian, basiilik)

Pese juurikad hoolikalt puhtaks ja viiluta imeõhukeseks. Kalla potti kümne sentimeetri jagu õli ja aja see kuumaks. Viska potti testimiseks üks viil juurikat, kui see hakkab särisema, on õli küllalt kuum. Lao õlisse ühtlaselt kiht kartuleid. Kui kartulid on kuldsed, on krõpsud valmis. Aseta kartuliviilud majapidamispaberile nõrguma. Ja nii kõikide juurikatega. Sega kokku meresool ja kuivatatud ürdid ning maitsesta sellega krõpse.



Õlles hautatud kikerherned krõbeda peekoni ja vutimunadega

1,5 purki kikerherneid (u 600 g)
20 g võid
rosmariinioks
100 g värsket spinatit
klaas heledat õlut
100 g toorsuitsupeekonit
8 vutimuna
peotäis rukolat
peterselli
1 väike sibul
2 küüslauguküünt
soola, pipart

Sulata potis või ja pruunista selles hakitud sibul, küüslauk, rosmariin ja lisa nõrutatud kikerherned. Pruunista paar minutit ja lisa klaas õlut. Lase haududa, kuni pool vedelikust on aurustunud. Lisa spinatilehed. Maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta minutike. Seni keeda vutimunad ja prae peekoniviilud krõbedaks. Aseta kaussi peotäis rukolat, peale kikerherned, poolitatud vutimunad ja peekon. Puista üle hakitud peterselliga ja kaunista basiilikulehega.



Vorstipada

10 toorvorstikest lambasooles
jupp (50 g) chorizo’t (vorstisort)
3 purki konservkirsstomateid
1 tl suhkrut
1 suurem sibul
4 küüslauguküünt
oksake rosmariini
värsket basiilikut
2 baklažaani
6 muna
soola, pipart
kuivatatud oreganot
peterselli
oliiviõli

Kuumuta potis oliiviõli ja pruunista viilutatud chorizo, sibul, küüslauk ja rosmariin. Lisa konservtomatid ja suhkur. Lase haududa tasasel tulel 30-40 minutit.

Vahepeal lisa pisut vett, et kaste liiga paksuks ei läheks. Maitsesta soola, oregano ja basiilikuga. Viiluta baklažaan, prae rohkes õlis mõlemalt poolt pruuniks ja aseta viilud taldrikule, maitsesta soola, pipra ja hakitud küüslauguga. Torka vorstid kahvliga läbi ja pruunista pannil õlis. Aseta baklažaaniviilud ahjuvormi põhja, peale vorstikesed ja kalla üle tomatikastmega. Kata ahjuvorm kaanega ja pista 180 kraadini kuumutatud ahju 30 minutiks. Võta vorm ahjust välja ja löö peale munad. Kata kaanega ja küpseta veel viis minutit. Maitsesta värskelt jahvatatud pipra ja hakitud peterselliga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles