Pärnus otsitakse võimalusi turbatolmu vähendamiseks

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu sadama turbakai.
Pärnu sadama turbakai. Foto: Ants Liigus

Vanapärnakad võivad loota, et Pärnu sadamast nende kodudesse lenduv turbatolm lähitulevikus väheneb.

Turbatolm on pärnakaid, eriti Vana-Pärnu linnaosa elanikke häirinud aastaid. Eriti teravalt tõusis probleem päevakorda märtsi alguses, kui raskete jääolude tõttu ei pääsenud laevad sadamasse ja tormituul viis suure hulga kuivavat turbatolmu Vana-Pärnu elanike hoovidesse ja tuppagi, vahendas ERR.ee raaidouudiseid..

Keskkonnainspektsioon, keskkonnaamet, Pärnu sadam ja linnavalitsus otsivad nüüd ühiselt lahendust. Lepiti kokku, et kõigepealt tellib sadam keskkonnauuringute keskuselt ekspertiisi. Pärnu sadama juhatuse liige Mati Einmann kinnitas, et sadam on valmis probleemiga tegelema.

Einmann märkis, et Eesti teistes sadamates toimub puisteainete laadimine samal meetodil, nagu Pärnuski. "Kui oleks imerohi, võtaks hea meelega üle, aga kuskilt seda praegu võtta ei ole," ütles ta ja lisas, et kui turvast liigutatakse, siis see paratamatult tolmab.

Kohe tuleb sadamal hakata kontrollima nende juurde jõudva turba niiskusesisaldust, mis peab olema vähemalt 50 protsenti. Suuremaid investeeringuid nõuavad kaks edasist tõenäolist valikut. Pärnu abilinnapea Romek Kosenkraniuse sõnul võib osa abinõusid kohe kasutusele võtta. Niiskusekontrolli kõrval tuleb üle vaadata puistematerjalide laadimise reeglid. Samuti tuleb sadamal rajada kas müra- ja tolmutõke või vall, millele istutatakse puud, mis peaksid tolmu kinni hoidma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles