Maria Murakas-Ollo: Pärnu päev toob killukese ajalugu, kultuuri ja kodanikutunnet

, Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Murakas-Ollo.
Maria Murakas-Ollo. Foto: PP

Selle aasta kultuurikalendris on Pärnu 760 aasta juubelile pühendatud palju sündmusi. Need kõik on eripalgelised, kuid ometi saadavad neid kolm olulist märksõna: ajalugu, kultuur ja kodanikutunne.

Tänavu toimub esimene Pärnu päev, mis on ellu kutsutud linna juubeliks ja kujuneb järgnevatel aastatel loodetavasti kenaks traditsiooniks.

Sellel aastal tuleb Pärnu päev ehk linna sünnipäev ülestõusmispühade esimesel pühal, 24. aprillil. Pärnu päev on linnaelanike päev, mis tutvustab linna ajalugu, meie oma asju, pakub lahedat äraolemist ja tegevust kogu perele. Tegevust jagub ajaloolises kesklinnas, hõlmates Rüütli platsi ja tänava, Munamäe, Vallikääru ja sepikoja.

Pärnu päev saab ametliku alguse keskpäeval Rüütli platsil, kus esitatakse Pärnu laule. Avatseremoonial antakse juubilarile üle esimene kingitus “Tants linnale“, mille esitavad Kunstide maja Janne Ristimetsa tantsustuudio lapsed.

Kunsti esitlevad Pärnu päeva raames linnagalerii, uue kunsti muuseum ja peatänaval asuvad poed, mille akendele on üles pandud Pärnu vaated. Sünnipäeval lööb kaasa Maarja-Magdaleena gild, mis pakub tegevust mitmesugustes töötubades.

Muusikaliste elamustega rikastavad päeva Pärnu bändid, kellest ehk mitmele on esinemine Pärnu 760. aastapäeval esmane ülesastumine suurel laval Vallikäärus. Sepikoja ja raamatukogu vahetus läheduses on pere kõige noorematele üles seatud lasteala, kus tegutsevad Pipi ja Lotte, ringsõite teeb poni.

Suur soov on kaasata päevaprogrammi kesklinna kohvikud, millelt ootame sünnipäevaks loodud erimenüüd.

Tagasivaade linna ajalukku tehakse jalutuskäiguga Olev Siinmaa (aastani 1936 Oskar Siiman) rajal. Sellega tähistatakse Pärnu kunagise linnaarhitekti 130. sünniaastapäeva ja esitletakse tema loomingut, Eesti funktsionalistliku arhitektuuri ilmekaid näiteid. Jalutusrada algab Siinmaa residentsi juurest Rüütli 1a ja lõpeb Rannahotellis, kus vaatajate ette tuuakse Pärnu juubeliaastaks loodud etendus “Brackmann ja Siiman“.

Pärnu uusaegsete kindlustussüsteemide ja barokiaegse ideaallinna eluolu tutvustab jalutuskäik Bastionide rajal. Noorematele ajaloohuvilistele toimub foto-orienteerumine, mis kujutab endast kaardi ja fotode abil ajalooliste ja Pärnule oluliste detailide leidmist linnaruumist.

Linnakodaniku majas on tutvumiseks Pärnu omavalitsuse ajalugu. Põhiekspositsiooni kõrval on vaadata väljapanek Eesti ja Pärnu laulupidudest “Laul on üks kallis Jumala loodud asi” ja foto- ning tekstimaterjali Olev Siinmaa elust ja loomingust.

Pärnu päeval esitleb Tiit Kask eelmisel aastal ilmunud raamatut “Suvepealinn Pärnu. Kindluslinnast kuurordiks!”.

Pärnu päevale eelneval nädalal ootame elanikke kaasa rääkima linnaelu puudutavates küsimustes. Selleks puhuks on linnavalitsuse liikmetel plaanitud nädala jooksul kohtumised linnaosades.

Kutsun aprilli eelviimasel nädalal, enne ülestõusmispühi kodanikeühendusi ja linnaelanikke üles korrastama oma koduümbrust.

Pärnu sünnipäev on meie päev ja igaüks saab anda selle õnnestumisse oma panuse. Olgu selleks uus teadmus Pärnu kohta, avastus linnaruumis või koduümbruse korrastamine.

Palju õnne, Pärnu!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles