Pärnumaal saab end kirja panna 27 talgule

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talgud on üks levinumaid viise, kuidas kogukonnaga elukeskkonda paremaks muuta. Pildil korrastati eelmisel aastal ujumiskohta Paikusel.
Talgud on üks levinumaid viise, kuidas kogukonnaga elukeskkonda paremaks muuta. Pildil korrastati eelmisel aastal ujumiskohta Paikusel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna algas üle Eesti osalejate kirjapanek Teeme Ära talgutele. Pärnumaal on praeguse seisuga registreeritud 27 talgut, mille seast oodatakse talgulisi endale meelepärast valima.

Talgutele saab end kirja panna veebilehel www.teemeara.ee, Swedbanki kontorites ja esimest korda pangabussiski.

Teeme Ära kodulehel enam kui 300 registreeritud talgust paistab Pärnumaa korraldajate sõnul silma väga põnevate talguideedega, mille raames talgulised teevad ära palju huvitavat.

Tõstamaa vallas asuv Seliste Lillelaagri talu teeb indiaanitalgud, kus lillelaagri ümbrust puhastatakse peale reha ka rituaalidega. Häädemeeste vallas Soometsa rahvamajas korrastatakse nii selle ümbrust kui fotosid külakroonika jaoks. Tori muuseum korraldab aga aida korrastamistööd ja mõttetalgud, et üheskoos arutleda muuseumi aida arengusuundade üle. Kõik need ja teisedki huvitavad Pärnumaa talgud on nüüd osalejate kirjapanekuks valmis.

Maikuu esimesel laupäeval, 7. mail peetaval talgupäeval saab iga kogukond, ühendus või aktiivne kodanik ise otsustada, mis vajab ärategemist ja milleks teisi inimesi kaasa kutsuda. Teeme Ära talgupäev ei ole enam kaugeltki ühekordne kampaania, vaid on kujunenud igakevadiseks ühiseks traditsiooniks, mis rõhutab ühtlasi pikaajalisi talgutraditsioone meie kultuuriruumis.

Teeme Ära talgupäeva kodulehele on juba üles pandud esimesed talgulood, ent Eesti Rahva Muuseumiga koos korraldatav talgulugude kogumise veebiretk kogub alles hoogu.

Talgulugusid saab sisestada 13. maini Teeme Ära veebilehel www.teemeara.ee, samas saab lugeda teiste lugusid. Kõik talgulood jõuavad Eesti Rahva Muuseumi arhiivi, uurimiseks teaduritele ja osaks tulevastele näitustele.

2010. aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 1130 talgut, millel osales 31 299 inimest (kokku 2,27% Eesti elanikest). 80% mullustest talgutest toimus maapiirkonnas, ülejäänud korraldati linnades.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels, Fraktal, Vakaru Refonda, Premia jt.

Täpsem info Pärnumaa talgute kohta on siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles