Juhtkiri: Pärnu päev ja usalduskrediit

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Homme algab uus traditsioon, kui esimest korda tähistame Pärnu päeva. Kogu pühapäeva täidavad kontserdid, etendused ja muud üritused, mis linna eluga servapidi seotud.

Põhjust, miks just sel päeval linnale pühendatud päeva või suisa sünnipäeva peetakse, on Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk seletanud Pärnu Postimehe veergudel: “Pärnu kodanike suurpäevaks kujunes ülestõusmispüha 5. aprillil 1265. Sellel päeval andis Saksa ordu Liivimaa haru meister Conrad von Mandern välja privileegi, millega kinkis linnale maa lossi ees jõest mereni, kuni Reiu suudmeni. Samuti kauplemisõiguse, kalastamisõiguse jõel ja meres ning kolmandiku komtuuri kohtupidamisest laekuvatest tuludest, et linna kindlustada ja arendada.”

Tasub tähele panna, et Pärnu päev on liikuv püha, mille aeg muutub aastast aastasse koos ülestõusmispühadega. Tuleval aastal on suur reede 6. aprillil ja Pärnu päev seega esimesel ülestõusmispühal, pühapäeval, 8. aprillil.

Muidugi võib ilmataat varakevadel vingerpusse mängida ja aprilli alguses veel lund ja külma saata, kuid ometi on Pärnu päeva tähistamine igal aastal samal tähtpäeval, aga mitte kuupäeval päris tore ja omamoodi mõte.

Viimaste uudiste valguses ei saa öelda, et Pärnu peaks pidu katku ajal. Pigem on just praegu õige uue hooga alustada, sest august on välja saadud. Seda tõika tunnistavad SEBi Pärnu kontori direktori Indrek Lassi sõnad, et veel eelmisel aastal puudus pangal kindlus, kuidas Pärnu rahandus saab juhtud. Kui läinud aastal oli Pärnu linnavalitsuse eelmise koosseisu tegevuse või tegevusetuse tõttu pankadele väga ebausaldusväärne partner, siis nüüdne linnavalitsus on suutnud usalduse taastada. Usalduse taasvõitmine on teatavasti kordades keerulisem kui selle kaotamine. Põhjust veidi pidutseda ja kevadisel Pärnu päeval pisut kergemalt hingata seega on.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles