Pärnu päev tervitas linlasi päikeselise kevadilmaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pühapäeval toimus esimest korda Pärnu päev, mille linnaisad tahavad muuta traditsiooniks. Rohked üritused ja päikesepaisteline ilm tõid suvepealinna keskusesse sajad pered.

Pärnu 760. aastapäevale pühendatud Pärnu päev algas Rüütli platsil kontserdiga, kus esinesid segakoor Kungla, M. Lüdigi nimeline meeskoor, puhkpilliorkester Saxon, vokaalansamblid Top Ten ja Mõnusalt ning Janne Ristimetsa tantsulapsed.

Rahva seas nägi nii linnapea Toomas Kivimägi perega kui kunagist abilinnapead Annely Akkermanni ja teisigi tuntud pärnakaid.

Rüütli platsilt liikusid inimesed rongkäigus edasi Vallikääru poole. Kesklinnas jagasid neiud inimestele Pärnu lippe ja buklette päevakavaga.

Lapsed valmistasid ise raha

Mitmes kohas anti Pärnu logoga valgeid ja siniseid õhupalle, mida nägi linnapildis väga palju. Kõige rohkem tiirles õhupallide jagajate ümber lapsi.

Kui Rüütli platsil üritus lõppes, algas Pärnu keskraamatukogu kõrval parklas tõeline lastepidu, kus väiksemad said ratsutada nii hobuse kui poniga ning osaleda Pipi ja Lotte korraldatud mängudes ja võistlustes.

Kõige tipuks viis Pipi lapsed Vallikäärus töötava sepa juurde, kus julgemad said raha vermida.

Lapsed trügisid küll agaralt sepa manu, kuid kippusid sepahaamri käsitsemisega hätta jääma. Neil soovitas Vallikäärus töötav sepp Gunnar Vares rohkem putru süüa, et ikka suureks ja tugevaks saada. Lapsi aitasid rahategemisel nii vanemad kui sepasell.

Lapsi ja vanemaid nägi ka Munamäel toimunud koguperevõistlustel.

Täiskasvanud omakorda leidsid rohkem uudistamist Kesklinna silla juures toimunud kalaturul, mida ümbritsesid kalameeste read, kes sealsamas oma värsket saaki pakkusid.

Siinmaa arhitektuur ja vana kindlus

Samuti osalesid koguni sajad inimesed ajaloolistel jalutuskäikudel. Nii võisid Pärnu ajaloost õpetlikku iva ammutada need, kes võtsid osa Siinmaa arhitektuuri tutvustavast linnamatkast või tegid kaasa ringkäigu rootsiaegse kindluslinna bastionidel.

Olev Siinmaa oli Pärnu linnaarhitekt aastatel 1925-1940 ja 1941-1944, mil ta emigreerus Rootsi. Temast jäid Pärnusse Rannahotell ja Rannakohvik, villad Rüütli 1a ja Lõuna 2a ning nüüdse Hansagümnaasiumi hoone.

Linnamatk Siinmaa arhitektuurilise pärandiga tutvumiseks algaski tema omaaegsest kodust Rüütli 1a, mida peetakse funktsionalistliku ehitusstiili pärliks mitte ainult Eesti, vaid Euroopa kontekstiski, ja kulges siis Toominga ja Seedri tänavale, kus asub nn Siinmaa kvartal, ehkki Siinmaa ise seal kuigi palju ei projekteerinud.

Matk lõppes Rannahotelli ees, kus pakuti teatrietendust kahest Oskarist. Need kaks olid Pärnu linnapea Oscar Brackmann ja Oskar Siiman – seda nime kandis Olev Siinmaa enne oma saksapärase nimekuju eestistamist 1936. aastal.

Nii Siinmaa arhitektuuri kui kindluslinna bastionide matkale oli tulnud palju rahvast. Siinmaa arhitektuuri retkel oli giidiks Agnes Tambet, bastionide asukohti näitas ja neist rääkis Elmar Trink Pärnu muuseumist.

Rootsi ajal rajatud Pärnu merekindluse kaitsekraavid, muldkindlustuse ja bastionid tasandas Vene tsaarivõim 19. sajandi teisel poolel pärast seda, kui Pärnu oli 1830. aastate keskpaiku kustutatud üleriigiliste kindluslinnade nimistust ja kaotanud militaarse tähtsuse.

Vanadest kindlustustest on järel vallikraav ja Vallikäär, Tallinna värav ja Munamägi, mis on osake Mercuriuse-nimelisest bastionist. Ülejäänud bastionid kandsid samuti taevakehade nimesid: Veenus, Saturn, Mars, Sol, Jupiter, Luna. Nende asukohti saab jälgida Vallikäärul ja piki Ringi tänavat, sest see markeerib vana kaitsekraavi.

Pärnu päev lõppes Vallikäärus päikesepaistes kontserdiga, kus astusid üles Pärnu bändid Blue Eyed Betty, Luumen, Wired Man ja Legshaker ning Sütevaka humanitaargümnaasiumi noored tantsijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles