Inimkoletised rüvetasid rannaniidu

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Öeldakse, mis see sinu asi on, aga ma ei saa ükskõikseks jääda,” valutab Naali Liivrand oma koduümbruse pärast südant.
“Öeldakse, mis see sinu asi on, aga ma ei saa ükskõikseks jääda,” valutab Naali Liivrand oma koduümbruse pärast südant. Foto: Urmas Luik

“Mis inimesed need küll on, kes niimoodi teevad,” ohkab Vana-Pärnu südametunnistus ja kaitseingel Naali Liivrand sadama taha rannaniidu servale sokutatud ehitusprahi kuhilaid takseerides.

Tegelikult ta teab küll, mis inimesed need on. Need, usub Liivrand, on inimesed, kes ei tunneta, et kodu pole mitte ainult oma maja, vaid ulatub teisele poole hooviväravatki.

Liivranna veendumuse kohaselt mõni nende seast, kes alles hiljuti Vana-Pärnusse kolinud ja remondi ette võtnud ning vanad klaasaknad uute vastu vahetanud, nagu võib oletada maha poetatud klaasilasu järgi. Et põliselanikud hoole ja armastusega korda tehtud parki kummitorude, aknalauapleki ja muu olmesaastaga rüvetaksid, tõrgub Liivrand uskumast.

Küll on ta veendunud, et kohalikud elanikud seda kodu lähedalt murdnud hunti teavad või vähemalt aimavad, kes too olla võib. “Aga võiks ju ajalehes nii välja öelda, et kui ta nüüd ise selle ära koristab, lõpetame loo ära ja talle trahvi ei tehta,” pakkus Liivrand välja.

Vastasel juhul, kui keegi teine ei hooli ja appi ei tule, peab ta ühelt maalt ise hakkama haljasala seal kisendavast klaasist tühjaks vedama. “See on pandud kraavi, no tule taevas appi, kes saab sealt kätte, ja ta ei mädane, klaas on kõige jubedam,” on Liivrand mures. “Ma kohe vihkan neid klaasihunnikuid.”

Neljapäeval meelitas Liivrand prahihunnikute vahele linnavalitsuse heakorraspetsialisti Arvo Kase ja linnaaednik Kristiina Kupperi. “Nad ütlesid, et ei leia süüdlast,” nentis Liivrand pettunult muiates.

Ei ole ju küsimus mitte niivõrd süüdlase tabamises, kuivõrd just rämpsuhunnikute likvideerimises. “Nemad (linnavalitsuse esindajad) tahavad, et talgulised selle ära koristaksid, aga mina ei kujuta ette, kuidas talgulised seda teevad, siin võib end ju ära veristada,” ei taha Liivrand järgmisel laupäeval sinnakanti talgutele kogunevate Lions klubi inimeste elu ja tervist ohtu seada.

Liivranna arvates peaks linnavalitsus ikkagi ise jälgima, et tema valdused puhtana püsiksid, ja likvideerima prügimäed ise, mitte lootma sellele, et ehk keegi teine millalgi teeb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles