Arheoloogilisi kaevamisi külastasid hauarüüstajad

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Vee tänaval tuli torutööde käigus nähtavale Põhjasõja-järgne kalmistu.
Pärnus Vee tänaval tuli torutööde käigus nähtavale Põhjasõja-järgne kalmistu. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnus Vee ja Pika tänava ristmikul vee- ja kanalisatsioonitrasside rajamisel avastatud kunagisel kalmistu kohal on tegutsenud hauarüüstajad, teatas politsei, paludes rüüstajate kindlakstegemisel pealtnägijate abi.

Muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Nele Rendi sõnutsi kaevati ajavahemikul 16. maist 20. maini Vee ja Pika tänava ristmikul teostatud arheoloogiliste kaevamistega avatud kaevandis välja kümne kirstu otsad. Kirstude kaasi ei avatud.

„Ajavahemikul reede, 20. mai õhtust kuni esmaspäeva, 23. mai hommikuni lõhuti kahe kirstu läänepoolsed otsad ning eemaldati kirstudes olnud kolbad,“ lisas Rent. „Samuti eemaldati üks profiilseinas paiknenud kolp.“

Sellele, et tegemist ei olnud juhusliku möödakäija teoga, andis tunnistust kaevandi põhjast leitud peitel, mida oli ilmselt kasutatud kirstude avamiseks ja lõhkumiseks, märkis muinsuskaitsja.

Rendi sõnutsi on hauarüüste, kui ebaeetiline ja -moraalne tegu taunitav. „Ajalooteadusele tekitatud kahju on hindamatu - saamata jäävad teadmised 18. sajandi Pärnu õigeusklike kogukonna, näiteks toidulaua, haiguste jms kohta,“ ütles ta.

Politsei palub kõigil, kes on näinud muul ajal, kui ehitusperioodil seal liikumas kõrvalisi inimesi ja võivad olla seotud rüüstamisega, sellest teada anda politsei telefoninumbritel 444 6675, 5343 5613 või lühinumbril 110.

Samuti palub politsei teada anda, kui kellegi valduses märgatakse säilmeid, mis võivad pärineda kalmistult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles