Ülo Ennuste: Gustav Naani hiilgus ja viletsus

, majandusmatemaatika professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Ennuste.
Ülo Ennuste. Foto: PP

Enn Vetemaalt ilmus äsja romaan meie kirjarahva hiilgusest ja viletsusest Nõukogude repressioonides: ”Akadeemik Gustav Naani hiilgus ja viletsus” (504 lk, 19.85 eurot).

Mind hakkas huvitama, mis hiilgust või midagi sellelaadset võis olla stalinlikul filosoofiakandidaadil, kes sügiseti doktoreid (nii teadus- kui meditsiinidoktoreid) näiteks majandisse kartuleid võtma käsutas manitsustega stiilis “mitte alluda kolhoosnike nõukogudevastastele langusmeeleoludele ega laskuda lausjoomisse”.

Tõsi, entsüklopeediad põlistavad, et Naani puhul on tegemist eeskätt Nõukogude Eesti kosmoloogiga, seejuures Naani enda toimetatud ENE 5. köites (1973) jätab ta delikaatselt oma teosed märkimata.

Seda naljakam, et hilisemad Ülo Kaevatsi toimetatud (EE 6. ja 14.) sedastavad ikka, et kosmoloog mis kosmoloog, kuigi Naani teostena viitavad ainult puhtpolitikaansetele sofistlikele smeršlikele poliitpaskvillidele.

Jah, suurt tähelepanu pälvis avalikkuses Naanilt Loomingus ilmunud essee ”Võimust ja vaimust”, kuigi tõsiteaduslikult oli see libakäsitlus. Sest demokraatia analüüsimisel rikuti selles komplementaarsuse põhimõtte arvestamist, mis konkreetsel juhul seisnes selles, et demokraatia töötab efektiivselt vaid efektiivse opositsiooni puhul.

Kuigi Naani ajal oli tõestuspõhine täppisteaduslik sotsiaalküberneetika juba õitsengul ja tema intellektiga pidanuks olema kremlismi viljelemisel tõhusalt kasutatav, suutis Naan meie noortele eliitdissidentidele (Valton, Kaplinski jt) selle romaani järgi pelgalt aine jäävuse seaduse alusel selgeks teha, et näiteks rahvuste assimilatsioonis geenid ei kao kuhugi.

Seega on nõukogulik informatsioongi ideoloogiliselt jääv, laskumata küberneetilise negentroopia keerukustesse.

Kuid Vetemaa romaani natukenegi kiigates on selge, et kogu Naani hiilgus tulenes eeskätt kõlakatest, et temal on oma moskoviidist julgeolukindrali tütrest naise kaudu sidemed otse Jossi endaga – ja mis represseerivas süsteemis määravad kogu sootsiumi käitumise – eeskätt jätisluse/litsluse (Naani terminid) kaudu, soovitav tempranillo manustamisel (näete, kuidas julges eirata Jossi maitset).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles