Pärnu ja Pärnumaa registreerimata väljaanded

Olaf Esna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilaste ajakirju, mida levitati ainult ühe õppeasutuse õpilaste keskel, polnud vaja siseministeeriumi saata, piisas koolivalitsusest.
Õpilaste ajakirju, mida levitati ainult ühe õppeasutuse õpilaste keskel, polnud vaja siseministeeriumi saata, piisas koolivalitsusest. Foto: Erakogu

Postipapa jälgedes kõndida soovijaid on Eesti rahva hulgast võrsunud rohkem, kui arvata oskamegi. Paljudele on papa tuhvlid liiga suureks osutunud ja seetõttu sammude arv väikseks jäänud, aga kuidas oma mõõtu teada saada, kui ei katseta.

Eestikeelse ajakirjanduse bibliograafiasse aastatel 1766-1940 on kogutud andmed 1794 nimetuse kohta. Kuid miski siin ilmas pole ideaalne, nii on sellest nimekirjast üht-teist välja jäänud ja enamasti on need pressipõllul esimeste sammude astujate üllitised.



Põhjuse leidsin ajalehe Vaba Maa Pärnu väljaandest (27.04.1923 nr 92): “Õpilaste ajakirju, mis käega kirjutatud ehk hektograafil ja ainult ühe õppeasutuse õpilaste keskel laiali laotatakse, ei ole tarvis siseministeeriumi saata, kuid küll vastavale koolivalitsusele.”



Registreerimata jäänud väljaanded on järgnevalt kahes jaos: oma silmaga nähtud ja mingist allikast loetud.



Saa Paremaks


Sellist tiitlit kandis 14. detsembril 1935 ilmunud Pärnu skautide maleva II hundipoegade karja ajakirja esiknumber. Vastutav toimetaja oli PTG direktor Georg Köösel ja tegevtoimetaja II järgu skaut Raul Oja. Šapirograafil paljundatud 110 eksemplari läksid müügile skautide suurel peol Endlas (Vaba Maa Pärnu väljaanne nr 288, 14.12.1935).



Väljaande teine number ilmus juba 16. jaanuaril. Toimetamisega olid nüüd hõivatud veel skaut Oskar Kallaste ja hundipoeg Valter Ojakäär. 15. veebruaril jõudis lugejateni ajakirja 3. number. Väljaande toimetus ja talitus asusid Raul Oja kodus Riia maantee 50. Praegu on teadmata, mitu 12-leheküljelist numbrit veel ilmus.



Väljaande tegevtoimetaja Raul Oja (27.05.1920 – 194?) oli aktiivne skaut ja Hõbehundi rühma juht. Gümnaasiumi lõpetas Võrus ja õppis juurat Tartus. 1940. aastal vahetas kiiresti poolt. Sipo (julgeolekupolitsei) süüdistus kõlab nii: “Aktiivne tegelane. Tartumaa OSOA-VIAHIMI juhtiv tegelane. Korraldas komnoorte laagreid. RO liige. Õpetas Treffneri gümnaasiumis konstitutsiooni.” Sellest piisas arreteerimiseks ja mahalaskmiseks.



Pärnu ühisgümnaasiumi ajaloos mainitud Rahva Hääle toimetamine on kaheldav, sest “Kui kõik alles tärkas” (Tln 1973) teda omaks ei tunnista.



Pärnu Girl Reserve


1928. aastal asutati Pärnu kristlik noorte naisühing. Girl Reserve’id kujutasid endast selle ühingu lasteorganisatsiooni ja juba 1929. aastaks olid koondunud klubidesse Nil desperandum, Veritas, Concordia, Valve, Sinile ja Leek. Mis aastal ja kui palju selliseid kirjutusmasinal paljundatud ajakirju tütarlaste omaloominguga ilmus, pole samuti teada.



Karske Noorus


1925. aasta kevadel (8. aprillil) asutati Häädemeeste algkoolis karskusring, mille hooldusõpetaja oli Elisabeth Laredei. Ringijuhiks valiti VI klassi õpilane Peeter Laredei ja juba järgmisel päeval pani koolijuhataja Peeter Laredei paberile karskusringi hümni.



Kibekiiresti seati kokku noore organisatsiooni käsitsi kirjutatud ja ilmselt ühes eksemplaris tehtud illustreeritud ajakiri.



Teine number ilmus emadepäevaks. Kolmas pole säilinud, neljas pandi kokku 1926. aasta märtsis ja viies alles 1928. aasta kevadel.



Virgats


Sellenimelisi häälekandjaid ilmutas noorte kotkaste Pärnumaa malev. On säilinud Reiu laagri leht nr 1, mis ilmus 16. juulil 1936, sisuks laagrivanem A. Leinjärve pöördumine laagriliste poole, laagri kava, administratsiooni koosseis, auhinnavõistlused jne.



Abja laagri häälekandja nr 1 ilmus 29. juulil 1937, taas sisuks A. Leinjärve pateetiline läkitus laagrilistele jm.



1939. aasta Taali laagrist on olemas nr 1, mis ilmus 17. juunil, ja osaliselt number, mis pärines 19. juunist. Paraku on kõik lehetegijad eelistanud jääda anonüümseks. See-eest on kirjas, et talitusest viies maksis number 15 senti, aga telki kätte toodud leht 16 senti. Sellest, mitu numbrit häälekandjat igas laagris ilmus, pole aimugi.



Peo Sosin ja Õppur


Peo Sosina tiitlit kandis Pärnu noorkotkaste Vikingi rühma poiste 30. oktoobril 1935 ilmunud 12-leheküljeline väljaanne.



Õppuri 32-leheküljelise jõulunumbri on käsitsi kirjutanud ja illustreerinud Pärnu ühisgümnaasiumi õpilased Karl Sinikas, Jaan Jensen (Olvet) ja J. Tamm. Selle gümnaasiumi humanitaarharu lõpetasid Sinikas ja Jensen (Olvet) 1925. aastal.



Karl Sinikas sündis Pärnus 1905. aastal. Õppis Jochmanni algkoolis, Pärnu ühisgümnaasiumis ja kaks aastat filoloogiat ülikoolis. Seejärel töötas Pärnu linna raamatukogus ja oli samal ajal RNÜ Nooruse raamatukoguhoidja. Saksamaa kaudu jõudis Inglismaale, kus 1981. aastal Bradfordis suri.



Jaan Jensen (Olvet) sündis 1904. aastal Vana-Vändras. Kõrgkooliõpinguid alustas Tartus ja lõpetas Torontos. Oli Pärnu linnaarhivaar 1940-1944. Rootsi kaudu jõudis Kanadase, kus suri 1975. aastal.



Muud väljaanded


Perioodika andmetel on lugejate ette jõudnud veel hulk väljaandeid.



Hilisema Pärnu ajakirjaniku ja kollektsionääri Jüri Andrelleri ajakirjale Uudismaa läkitatud sõnumite kohaselt asutati Pärnu-Jakobi kõrgemas algkoolis 1920. aasta sügisel õpilasühing Leek.



Ühing alustas käsikirjalise ajakirja Noorus väljaandmist, mida ilmutati 10 numbrit 1-1,5 paberipoogna suurusena. (Uudismaa 1920-4). 1921. aasta jaanuaris valiti ühingule uus juhatus ja ajakirja toimetus, mis andis juba šapirograafituna välja kaks numbrit Noorust (Uudismaa 1921-6).



Ajakirjas Uudismaa 1922/23-4 on kirjas, et Pärnu keskkooliõpilaste ühing on välja andnud ühe võrdlemisi huvitava sisuga aegkirja. Õppurühing Taim on samal ajal välja andnud kaks numbrit šapirograafitud ajakirja Helk.



Kabli algkoolis ilmus 1926. aasta novembris V ja VI klassi õpilaste poolt õpetaja Vassili Okka juhendamisel hektograafil paljundatud ajakirja Õitsev Elu mitmekümnes eksemplaris. Teine number ajakirja ilmus pärast jõule ehk 1927. aasta algul. (Häädemeeste Elu 2002 –25).



Ja nüüd nupukesed ajalehe Vaba Maa Pärnu väljaande veergudelt. Vändra gümnaasiumi kirjanduslik-teaduslik ring kavatseb asuda senise kooli ajakirja Sinirohelise paljundamisele šapirograafi teel. Vastav palve on esitatud prefektuuri. Ajakirja esimene number ilmub peatselt. (2.03.1931 nr 49)



Ellamaa noorte maatulundusklubi on hakanud välja andma liikmete omavahelist ajakirja Pungad. Ilmunud on kaks numbrit. (25.03. 1934 nr 68).



Pärnu poeglaste keskkooli õpilased toimetasid väikseid õpilaste ajakirju. Nii ilmusid korrapäraselt igal nädalal kolm paljundatud ajakirja Vemmalvärsid, Leida Lipp ja Nädalaleht (23.01.1937).



Pärnu Päevaleht aga kirjutas, et on ilmunud skautide album-ajakiri Hüüd. (11.10.1935 nr 253).



Aleksander Helila teatel on Raeküla koolis varemalt ilmunud ajakirjad Lootus ja Koit. (“Pärnu äärelinnad”, Pärnu, Noorus 1936).



Kui palju selliseid koolide, skautide, noorkotkaste, kodutütarde jt ajalehti-ajakirju peale seinalehtede, mida siinkohal ei käsitleta, on ilmunud, ei tea keegi. Seepärast on palve nende ridade lugejale: kui teil on raamaturiiulil, kapipõhjas või kusagil panipaigas mõni number kas eespool nimetatud või teadmatusest nimetamata jäänud väljaannet, seda näidata kas nende ridade kirjutajale või Pärnu Postimehe toimetuses, et meie ajakirjanduspõllu kõik taimed saaksid võimalikult ammendavalt kirja pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles