Õpilased sattusid ametkondliku asjaajamise rattasse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassaaparaat hakkas eile õhtul GoBusi kommertsliinidel taas tunnistama Pärnumaa kutsehariduskeskuse õpilaste tasuta sõidu kaarte, kuid 1. märtsist peavad nad ostma kooli- või kojusõidul pileti ja esitama selle hüvitise saamiseks kooli.
Kassaaparaat hakkas eile õhtul GoBusi kommertsliinidel taas tunnistama Pärnumaa kutsehariduskeskuse õpilaste tasuta sõidu kaarte, kuid 1. märtsist peavad nad ostma kooli- või kojusõidul pileti ja esitama selle hüvitise saamiseks kooli. Foto: Urmas Luik

Eile hommikul Tihemetsas esimesele bussile tõtanud Pärnumaa kutsehariduskeskuse õpilastest pidi koju tagasi minema üks tütarlaps, sest bussijuhile ulatatud kiipkaarti kassaaparaat ei tunnistanud ja vajalikku sõiduraha tal kaasas polnud.


Paraku ei olnud too neiu ainus, kes eile kooli sõita ei saanud. Bussijuhtki ei olnud seekord inimene, sest eelmisel õhtul oli kontrolör talle selge sõnaga öelnud: kui veel lapsi kehtiva kiipkaardita sõidutad, teen ettekirjutuse, ja varustas ta “tähelepanu” kirjaga.



“Ei suuda siis omavahel kokku leppida või,” oli liini teenindanud GoBusi bussijuht nördinud.



Kuupäevade keeris


Nördinud olid Pärnumaa kutsehariduskeskuse (PKHK) õpilasedki, kes kas pidid peatusest koju minema või ostma pileti, mis näiteks Tihemetsast Pärnusse maksab kommertsliinil õpilase soodustusega 45 krooni.



Arusaamatuse umbsõlme harutamine viis selleni, et eile õhtul avati GoBusi kommertsliinidel jälle kõik PKHK õpilaste suletud kiipkaardid ja täna viib ettevõte vahepeal bussides äravõetud tasuta sõidu kaardid kooli tagasi.



AS GoBus Pärnu regiooni direktor Andrus Kärpuk ütles, et nende kommertsliine kasutab Pärnumaal 4,5 protsenti õpilastest.



Ülejäänud kooli ja kodu vahet liinibussi kasutajad sõidavad 1. jaanuarist maakonna avalikke liine teenindavate uute vedajatega. Tulnukvedajad ei jõudnud ülilühikese tähtaja, sisuliselt kuuga võtta kasutusele uut õpilaste tasuta sõidu kaartide süsteemi ja GoBus nõustus oma kaartidega jätkamisega esialgu 16. jaanuarini. Aga ükski heategu ei jää karistuseta.



Päev varem otsustati maavalitsuse ja vedajate nõupidamisel, et kaartide kasutamine pikeneb veebruari lõpuni. Lepe puudutas konkreetselt üldhariduskoolide õpilaste tasuta sõitu, sest PKHK-l ja Kaelase koolil olid vedajatega otselepingud.



Kõrvust mööda


“GoBus võttis õigeaegselt, detsembri alguses, ühendust Pärnumaa kutsehariduskeskuse ja Kaelase kooli juhtidega ning palus otsustada, kas need koolid soovivad oma õpilastele võimaldada 2009. aastal tasuta sõitu GoBusi kommertskaugliinidel samadel alustel kui varasematel aastatel,” selgitas Kärpuk. “Koolid otsustasid, et nad ei pikenda 1. jaanuarist meiega lepingut, õpilased sõidavad GoBusi bussides raha eest piletit ostes. Selle info andis Kaelase kooli juhtkond õpilastele sõnaselgelt edasi ja meil probleeme pole, nad ostavad sõidupileti ja kool hüvitab selle.”



Kärpuk märkis, et teadaolevalt anti PKHK õpilastelegi sama info edasi, kuid nii suure kooli puhul ei saanud õpilased sellest tõenäoliselt üheselt aru ja jätkati kaartide kasutamist.



“Hoolimata sellest, et PKHK õpilastel ei olnud 1. jaanuarist õigust tasuta sõita, ei sulgenud me nende õpilaste tasuta sõidu kaarte kohe, sest selline tegevus oleks põhjustanud aasta esimestel päevadel segadust,” lisas Kärpuk.



Sõnasegadus infos


PKHK direktor Riina Müürsepp ütles, et detsembris jõudis kooli esmane teave selle kohta, et senise ühe vedaja GoBusi asemel hakkab maakonnaliine teenindama neli uut firmat. Teenuse osutamise lõpetamisega lõppes kooli ja GoBusi vaheline lepingki.



“Maavalitsusega suheldes selgus, et nelja uue firma kõrval läbib maakonnaliine veel kümme GoBusi kommertsliini, kus tasuta sõidu kaardid 1. jaanuarist alates ei kehti, seda öeldi enne aasta lõppu ka õpilastele,” täpsustas Müürsepp. “Jaanuaris teavitati ajakirjanduse vahendusel, et GoBusi sõidukaardid kehtivad veebruari lõpuni, paraku jäi selgusetuks, et asi puudutab vaid üldhariduskoole.”



Kärpuk väitis, et 15. jaanuariks oli olukord neile üheselt selge: üldhariduskoolide õpilased saavad tasuta sõita GoBusi bussides veebruari lõpuni ning Pärnu maavalitsus on nõus selle eest maksma.



“PKHK õpilaste tasuta sõidu eest me tasu ei saanud ja seetõttu sulgesime 17. jaanuarist need kiipkaardid, sellest tekkisid väga suured probleemid, aga ükski ettevõte, ka mitte GoBus, ei saa teenindada kliente selle eest tasu saamata,” põhjendas Kärpuk.



Eile peetud läbirääkimistel jõudsid pooled kokkuleppeni, et PKHK õpilased saavad 28. veebruarini sõita tasuta sõidu kaartide alusel GoBusi kommertsliinidel.



“Pärnumaa kutsehariduskeskus on lubanud meiega lähiajal sõlmida vastava lepingu tagasiulatuvalt aasta algusest, seetõttu avame suletud kiipkaardid 21. jaanuari õhtul ja konfiskeeritud kaardid viime kooli tagasi 22. jaanuaril,” täpsustas Kärpuk.



“Alates märtsist hüvitab kool igapäevase kooli- ja kojusõidu GoBusi liinidel otse õpilasele tema esitatud sõidupileti alusel,” kinnitas Müürsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles