Naabrid tõusid vibustaadioni kaitsele

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsarahvas näeb oma naabruses pigem ajahambast puretud vibustaadioni kui mõnd järjekordset elamurajooni.
Metsarahvas näeb oma naabruses pigem ajahambast puretud vibustaadioni kui mõnd järjekordset elamurajooni. Foto: Urmas Luik

Tammiste vibustaadioni naabrusse jääva Hermanni elurajooni inimesed saatsid Pärnu maavanemale staadioni säilimise kaitseks avaliku pöördumise.


Raadio Pärnu teatel sai maavanem Toomas Kivimägi 42 allkirjaga pöördumise, milles vibustaadioni lähedal asuva elamurajooni asukad on kategooriliselt kõrgelamuarenduse vastu.



Kaasiku ja Lepiku tänava elanikud kirjutavad, et nad ei saa nõustuda Pärnu linnavalitsuse järjekordse inimvaenuliku sobinguga spordiseltsi Põhjakotkas kitsaste ärihuvide nuumamisel.



Sobinguna peetakse silmas Põhjakotka ja Pärnu linnavalitsuse kokkulepet, mille kohaselt linn võib osta spordiseltsilt 4,2 miljoni krooni eest Põhjakotkale kuulunud Rääma tee 27 asuva sõudebaasi juhul, kui vastutasuks tunnistatakse spordiseltsi õigust erastada vibustaadioni alune maa. Ning mitte 1,7 hektarit, nagu näeb ette riigikohtu lahend, vaid 3,3 hektarit.



Parem, kui ei ehitataks


Kirjas seisab, et praegu raudtee ja Pärnu jõega piirnev elukeskkond asub parkmetsas, millest suur osa on loodushoiuala. Seepärast tuleks see säilitada madalakorruselise alana, kus on sportimisvõimalused lastele ning kus loodushoiualal kulgeksid matkarajad.



Kirja autorid paluvad panna piiri linnavalitsuse vaenulikule-kahjulikule-raiskavale tegevusele Pärnu elanike suhtes.



"Me kaitseme oma privaatsust," selgitas pöördumisele allkirja andnud Hermanni elurajooni elanik Aira Tammisto, andes mõista, et pigem on nad igasuguse ehitustegevuse vastu, kui et kaitsevad vibustaadioni. "No igatahes ei tohiks siia tulla ridaelamud või sellised tare-tarekese tüüpi individuaalelamud, mis igaüks ehitatud ise projekti järgi," leidis Tammisto. Seega pole kõrghooned ainsad, mis kohalikke pelutavad.



Kivimägi kinnitas, et saab Hermanni elurajooni inimeste murest aru. Milline eramuomanik ikka tahaks enda valduse kõrvale tornmaja? "Samal ajal peame tõdema, et Pärnu linn ei ole muutumatu, linna arengu seisukohast on kindlasti vaja uusi asju ehitada, ja mitte ainult kahekorruselisi asju," kirjeldas Kivimägi mündi teist pooltki.



Küll leidis Kivimägi, et olukorras, kus Pärnus on müügis 1300 korterit, tuleks väga hoolega kaaluda, kas ikka on otstarbekas neid massiliselt juurde ehitada. Eriti kui see eeldab üldplaneeringu muutmist.



Et otsus, kas ja kuidas üldplaneeringut muuta, on linnavõimu, mitte maavalitsuse kätes, saatis Kivimägi murelike parkmetsaelanike läkituse edasi Pärnu linnavalitsusele.



Pärnu abilinnapea Peeter Saunpere ütles Raadio Pärnule, et praegu on protestida ja allkirju koguda vara, sest ühtegi planeeringut pole algatatud. Seetõttu ei ole teada, kui kõrgeid elamuid Põhjakotkas vibustaadioni asemele ehitada kavatseb.



Planeeringuni läheb veel aega


"Aga loomulikult ei ole see pöördumine tühipaljas paber, sellega tuleb arvestada," nentis Saunpere. Lisades, et õige jõu saavutab kiri alles pärast seda, kui detailplaneering on algatatud. Seni pole aga maavanema kätte kinnitamiseks jõudnud erastamistoimikutki, millega määratakse, kui palju maad Põhjakotkale erastatakse. Linna plaanid näevad ette enne planeeringu algatamist erastamistoimingutega lõpule jõuda.



Pärast detailplaneeringu algatamist kulub keskeltläbi aasta, enne kui see kehtestatakse ja ehitustöid alustada võib. Seega on Hermanni rajooni elanikel veel aega nautida vibustaadioni naabrust, enne kui see Uus-Sauga tänava äärde kunagise sõjaväeosa naabrusse kolib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles