Tirgutajad ajavad kaluritel harja punaseks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga Firmaspordi talimängudel võisteldakse täna ka kalapüügis. Fotol on kalamehed Pärnu jõel.
Valga Firmaspordi talimängudel võisteldakse täna ka kalapüügis. Fotol on kalamehed Pärnu jõel. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnumaa kutselisi kalureid pahandavad jää alt tonnide viisi kala välja õngitsevad tirgumehed, kes seadust eirates oma kalasaagi „mustale“ turule müüvad.


Liivi lahe kalanduskogu liige Mihkel Leas rääkis Raadio Pärnule, et tirgumehed püüavad jää alt massiliselt kala, mis kõik mustalt tööstusesse müüakse.



Lease sõnutsi poleks kutselistel kaluritel midagi selle vastu, kui õngitsejad püüaksid vaid enda tarbeks. Parematel päevadel on mõni mees jää alt välja tirgutanud 70 kilo ahvenat ja tavaliselt jäävad päevaportsud 15-30 kilo vahele.



Kuigi tirgumehed tohivad kala püüda ainult oma tarbeks, müüvad nad oma saagi turuhinnast madalamalt. Leas nimetab sellist turusolkimist käe kutselise kalamehe rahakotti pistmiseks, sest tirgumeeste tegevus on kokkuostuhinna alla viinud.



Lease sõnul jääb päevas õngitsejate konksu otsa üks kuni kolm tonni ahvenat. Ka Lääne keskkonnainspektsiooni juhtivinspektor Heino Afanasevi hinnangul jäävad kogused sellesse suurusjärku.



Inspektorid on üle kaalunud ühe kalamehe väljapüütud koguseks 50 kilo ahvenat ja paljud on merel tirgutamas iga päev.



Probleemiks on alamõõdulise kala väljapüük, mis inspektori arvates on tirgumeestel viiendik kogu kalasaagist.



Kalur Lease sõnade järgi jätavad paljud tirgumehed alamõõdulise kala lihtsalt jää peale ega vaevu seda isegi merre tagasi laskma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles