Seemned võib külvata turbatabletti ja -potti

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsi teine nädal on sobivaim aeg tomatiseemned mulda pista ja aknalauale kasvamiseks sättida, soovitas Kuuse aiandi juhataja Evi Kuusk.
Märtsi teine nädal on sobivaim aeg tomatiseemned mulda pista ja aknalauale kasvamiseks sättida, soovitas Kuuse aiandi juhataja Evi Kuusk. Foto: Urmas Luik

Ehkki õues valitseb veel talv, saab kõikide rohenäppude vaimustuseks märtsis juba aiatöödega alustada, aianduspoed pakuvad katsetamiseks palju põnevat.


Kellele meeldib harjumuspärasest erinevaid mooduseid proovida, võib taimede ettekasvatamiseks aianduspoest koju tuua turbatabletid, soovitas Kuuse aiandi juhataja Evi Kuusk.



Suuremad tabletid maksavad poest umbes krooni, väiksemad vähem. Enne seemne külvamist tuleb selline tablett pista vette, kus see veerand tunniga kohevaks vorstikeseks paisub.



Panete seemne turbatorusse kasvama ja hiljem saab taime kerge vaevaga koos mullapalliga aeda või kasvuhoonesse istutada. Nii on eriti sobiv kasvatada taimi, mis ei talu pikeerimist, näiteks paprikat ja kurki.



“Suuremasse tabletti võib külvata ühe tomati- või kurgiseemne, väiksemad sobivad näiteks lilleseemnetele,” soovitas Kuusk. “Seemne külvamise järel väetist anda pole vaja, hiljem tuleb väetada.”



Turbapott mulda


Senisest lihtsamaks tõotavad aedniku elu muuta plastist pottide ja taimede ettekasvatuskassettide kõrval müügiks pakutavad turbast pressitud potid ja kassetid.



Neis kasvatatud taimed saab hiljem püsivasse kasvupaika istutada koos ümbrisega. Kindlasti peaks poti enne mahaistutamist korralikult läbi leotama, vastasel korral ei pruugi pott mullas lagunema hakata ja taime juured ei pääse kasvama. Kuival ajal võib pottidel enne peenrasse istutamist igaks juhuks põhja alt ära lõigata.



“Aknalaual need turbast potid lagunema ei hakka, seda kartma ei pea, sest need on ju õhu käes,” selgitas Kuusk. “Üleni niiske mulla alla sattudes hakkab ümbris lagunema.”



Paprika ja kurk on ilmselt tänulikud, kui sellises turbapotis rahulikult kasvada saavad, kuid näiteks tomati peale pole mõtet seda kulutust teha, sest tema juuri ümberistutamised ei häiri.



Muld ahju


Nüüd, kui maapind alles lume all, on mugav taimede ettekasvatamiseks muld tuua poest. Seda enam, et aiandustarbeid müüvates poodides leiab kümnete mullakottide hulgas Pärnumaal Saugas Grünlandis ja Lavassaares Biolanis toodetut.



Grünland pakub muu seas spetsiaalselt taimede külvamiseks ja pikeerimiseks toodetud mulda.



Kes mullaostu arukaks väljaminekuks ei pea, võib taimed ette kasvatada oma aia mullas, kuid Kuusk soovitab vihmaussimunade hävitamiseks mulda 65kraadises kuumuses töödelda, näiteks pannil või praeahjus.



Kui aga oma sammud sadadest seemnepakkidest lookas riiulite juurde seada, tasub teada, et mahetoidufännid saavad sel kevadel soetada endale maheseemneid, mis tavalistest oluliselt kallimad pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles