Kihnu pulmad jooksevad linale

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu pulma külalised Pärnumaa perekonnaseisuametis 2007. aasta juunis.
Kihnu pulma külalised Pärnumaa perekonnaseisuametis 2007. aasta juunis. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tänavuse kevade jõusseastumise õhtul 20. märtsil kell 18 näevad huvilised Kihnu rahvamajas kahte filmi, mis tutvustavad saarel säilinud pulmakombeid.


Esilinastusel saab vaadata Sihtasutusel Kihnu Kultuuriruum koostöös dokumentalistidega firmast Rühm Pluss 0 valminud kahte dokumentaalfilmi, need on 56 minuti pikkune “Kosjad” ja 90 minuti pikkune “Pulmad”.



“Filmid tutvustavad laiemale üldsusele Kihnu pulmakombeid ja peategelased on Raili ja Meelis Leas, kes lubasid oma kosje 2006. aastal ja pulmi 2007. aastal filmida,” selgitas Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas.



Ligi aasta vältel Rühm Pluss 0 jäädvustatud nii-öelda must materjal säilitatakse muuseumi arhiivides, valminud kahe filmi režissöör on Meelis Muhu ja produtsent Erik Norkroos.



“Kihnu kosjakombestik on kokkuleppel noorpaariga esimest korda ajaloos filmitud, samuti kogu kolmepäevane pulmapidu kahes talus üheaegselt,” mainis Mätas.



Kihnu kultuuriruum kanti 2003. aastal UNESCO pärimuskultuuri nimekirja suuresti säilinud pulmakombestiku tõttu, et päästa see moodsas maailmas hävimisest.



“Kihnu pulmarituaaliga algab kõik see, mis kultuuris on oluline, see tähendab kogukondlik käsitöötegemine ning üksteise abistamine, pulmalaulud ning igivana kombestik, pulmas saab näha kogu Kihnu rahvariide ilu,” selgitas Mätas.



Kihnus peeti kombekohaseid pulmi 1993. aastani, tava taaselustus Kihnu Kultuuriruumi ärgitusel ja Kihnu regionaalprogrammi toetusega tänu Raili ja Meelis Leasele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles