Kihnu fännid tahavad taaselustada kivilaeva ehitamise traditsiooni

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Suti valmistatud kivilaeva mudel Kihnu muuseumis.
Mihkel Suti valmistatud kivilaeva mudel Kihnu muuseumis. Foto: Kihnu muuseum

Taastamaks Kihnus laevaehitamise traditsiooni, asutasid mandrimehed ja Kihnu kohalikud patrioodid Kihnu mereseltsi, mille suurim plaan on  traditsioonilise Kihnu kivilaeva ehitamine.


Kihnu kivilaevad on kuulsad selle poolest, et nendega on kokku veetud kive mitmele sadamale. Kihnu kivilaevade abiga on ehitatud näiteks Riia ja Roomassaare muul, Pärnu muulide kivegi on nendega veetud.



Seltsi ühe eestvedaja Ago Tensoni sõnutsi tahetakse paari-kolme aasta jooksul saada valmis paarikümnemeetrine kahe mastiga laev, enam-vähem niisama suur kui kaljas Iris. „Täpset valmimise aega ei julge välja hõigata, see sõltub sellest, kuidas raha suudame leida,“ ütles Tenson.



Tensoni teada ehitati Kihnus viimane suurem kivilaev eelmise sajandi alguses. „1940. aastatel alustati samuti suurema laeva ehitamisega, kuid siis tuli sõda vahele ja ehitamine jäi katki. Sellel laeval said kaared püsti, kuid need veeti hiljem laiali,“ rääkis ta.



Kihnu mereseltsi põhitegevus on kohalikku merekeskkonda puudutava teabe kogumine ja levitamine. Oma laevaga annaks Kihnu väinas ja laidudel mereekskursioone korraldada ja praktilise tegevuse kaudu keskkonnaharidust jagada.



Mereseltsi üldisema tegevuse moodustab Kihnu saart ja väina puudutava merealase informatsiooni (paadi- ja laevaehitus, kalapüük, merekeskkond) kogumine ning talletamine, märkis Tenson.



Seltsil on plaanis anda noortele edasi traditsioonilisi käsitööoskusi. „Käsitöökojas omandatud oskused täiendaksid Kihnu kooli tööõpetustundide programmi,“ seletas Tenson.



Valmis kivilaeva baasil saaksid kohalikud noored praktiseerida ja omandada mereteadmisi, samuti võiks seda kasutada turistide või Kihnu elanike teenindamiseks.



Kivilaeva ehitamise kõrval tahab selts ehitada väiksemaid igapäevase kalapüügi jaoks vajalikke võrgupaate ja  aerupaate.



Tensoni sõnutsi käib töö ajalooliste materjalide kogumisega, et valmiv laev saaks võimalikult autentne. Samaaegselt otsitakse seltsi tegevuseks sobivaid ruume, sest vanasti ehitati laevad valmis otse mere kaldal.



Laevaehitus hakkab toimuma peamiselt vabatahtlike ja toetajate abiga.



Kõik, kes soovivad laeva ehitamisel või seltsi tegemistes kaasa lüüa või abiks olla, võivad lahkelt ühendust võtta aadressil kihnu@kihnumereselts.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles