Meenutused Arvi Siiast

, raamatu tõlkija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentina Siia eesti keeles ilmunud raamat "Veel kord".
Valentina Siia eesti keeles ilmunud raamat "Veel kord".

Valentina Siia eesti keeles ilmunud raamat „Veel kord” on meenutusteraamat poeedist, ühiskonnategelasest ja inimesest Arvi Siiast.


Tegu on Valentina Siia 2003. aastal ilmunud raamatu eestikeelse tõlkega.



Arvi Siiaga seonduvalt võime rääkida omaette perioodist Eesti kirjanduses. Siig oli kordumatu ja suur, omapärase käekirja ning sügava elufilosoofiaga poeet. Tema looming vallutas paljud Eesti luulesõbrad, aga ka paljud professionaalsed kirjandusinimesed nii tollases Nõukogude Liidus kui mujal maailmas.



Valentina Siig on teinud märkimisväärse töö ja suutnud faktide, meenutuste, fotode ja meediaväljavõtete kõrval raamatusse panna lihtsa inimlikkuse. See on raamatu suurim väärtus.



Raamat ise on ülimalt naiselik selle sõna parimas tähenduses. Samuti on see ülimalt kirjanduslik selle sõna professionaalses tähenduses, peale selle ülimalt kunstipärane selle sõna filosoofilises mõttes. Valentina Siig kirjutab elust enesest selle kõige tavalisemas ja harjumuspärasemas võtmes. See läheb hinge, tekitades lugejas vibratsiooni, mis autorile vastu heliseb.



Vene hingele omase avatusega julgeb Valentina Siig kõike välja öelda, nii head kui halba inimeste, ajastu ja süsteemi kohta. Targa ja erudeeritud kodanikuna paneb ta oskuslikult kõike tähele: nüansse, allegooriat, irooniat, helget mõttelendu. Kohati ütleb ta selle otse välja, kohati aga raamib allteksti, jättes iva leidmise lugeja enese hooleks.



Huvitav on jälgida Arvi Siia loomingu tekkeprotsessi, mida Valentina Siig mitmes episoodis valgustab, olgu siis tegu koduse kirjutuslaua, Tallinna-Moskva rongi, suvise mereranna või kabinetiga kirjanike liidus.



Arvi Siiga aitavad paremini mõista kodused intervjuud, milles peale kirjanduse juttu paljudest olulistest nähtustest: sõprusest, vaenlastest, reetmisest ja aadetest. Tõeliselt suur looja ei saa elada aadeteta. Tõsi, need võivad elu jooksul areneda või mingis suunas muutuda, kuid väärtushinnangud jäävad alatiseks paika.



Omamoodi on Valentina Siia meenutusteraamat õpik, mis räägib, kuidas olla hingelt suur teekaaslane hingelt suure teekaaslase kõrval – see on elus ehk tähtsamgi kui looming.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles