Ela Tomson: Pärnu välissuhtluses tõuseb esirinda hansatemaatika

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ela Tomson.
Ela Tomson. Foto: Ants Liigus

Möödunud nädal möödus Pärnus Rootsi nädala tähe all. Temaatilisi nädalaid tuleb veel, kuid praegu on kõige selgema sihina silme ees rahvusvahelised hansapäevad Pärnus aastal 2010.


Pärnu linnavalitsuse protokolli-, välis- ja avalike suhete teenistuse juhataja
Ela Tomson, millised on vastukajad Rootsi nädalast?


Kõige toredama vastukaja kuulsin täna hommikul (eile - toim), kui rääkisin ühe emaga, kes oma kolmeaastase lapsega käis keskraamatukogus Astrid Lindgreni väikesel lasteetendusel, mille meie Kunstide maja teatristuudio ja Rein Laos esitasid.



Ta ütles, et tema lapsele nii meeldis raamatukogus, et nad jäid sinna veel paariks tunniks. Nii et üks väike lugeja on kasvamas ja kui sellised asjad sünnivad, on väga hea meel.



Möödunud neljapäeval kohtusid Pärnu Scandic Rannahotellis Södertälje Scandic hotelli töötajad Pärnumaa paljulapseliste perede liiduga ja kogu Rannahotelli restoran oli tulvil lapsi, emasid ja isasid, kõik joonistasid, olid rõõmsas tujus, väljas paistis päike – see oli nii tore.



Rootsi suursaadiku T. E. Jan Palmstierna intervjuu Pärnu Postimehele on saatkonna kodulehe esiküljel ja nädala kohta küsis enam informatsiooni Rootsi välisministeeriumgi.



Kas selliseid nädalaid, mis tooksid vaheldust meie muidu nii pessimistlikku argipäeva, on veel plaanis?


Kindlasti. Viimasel ajal on meil käinud päris palju välisriikide esindajaid. Hiljaaegu viibis Pärnus USA suursaatkonna ajutine asjur Karen B. Decker, kes oli kuulnud möödunudaastasest Portugali ja tänavusest Rootsi nädalast. Ta pakkus kohe, et 2010. aasta esimesel poolel võiks teha Ühendriikide nädala. Mis saabki meil selle vastu olla, sest vähemalt kirjade järgi on meil seal sõpruslinn Ocean City Marylandi osariigis. Need sidemed on vahepealsetel aastatel katkenud või ei jõudnudki korralikult tekkida. Eestisse on oodata Marylandi osariigi kuberneri ning USA saatkond lubas sidemete taastamisel olla vahendaja.



Mida on üldse kavas teha koos meie sõpruslinnadega, kui kulutamiseks on raha niigi vähe?


Raha on tõesti vähe, kuid Rootsi nädal toimus minimaalsete kulutustega. Palun lehe kaudu edastada meie tänu keskraamatukogule, Kunstide majale, Raeküla Vanakooli keskusele, Apollo raamatukauplusele, Rannahotellile – kõigile, kes selle nädala väikeste ettevõtmistega kaasa tulid ja rahast ei rääkinud. Rootsi suursaadikki viibis Pärnus nädala jooksul kaks korda.



Läti ja Leedu sõpradega on väga asjalikud tööalased suhted, nii Jelgavast kui Šiauliaist on linnaametnikud käinud kogemusi saamas, majandus- ja haridusosakonnal on väga head töised sidemed.



Kas Rootsi nädal pani mõtted liikuma, mida ja kuidas veel korraldada?


Kuna 2011 on Tallinn koos Soome linna Turuga Euroopa kultuuripealinn ja Tallinn annab igal suvel sümboolse valitsemissaua Pärnule, võiks suvel 2011 jagada kultuuripealinna rolligi ja Pärnus võiks alustada suve kas või Euroopa pööripäevaga. Mõte on algusjärgus, aga mulle pakub ainet, et edasi arutada.



Järgmise aasta rahvusvahelisteks hansapäevadeks valmistumine juba käib ja 18.-21. juunil on Pärnu delegatsioon Novgorodis, kus toimuvad tänavu hansapäevad. Seal peab Pärnu ennast võimsalt esitlema kui järgmiste, 30. rahvusvaheliste hansapäevade korraldajat suvel 2010.



20.-22. novembril on Pärnus rahvusvaheline hansakomisjon, mis toob kokku esindajad 16 riigist. Hansatemaatika on järgmisel aastal rahvusvahelises suhtluses kõige olulisem.



Kindlasti võõrustame Pärnus saatkondade esindajaid, sest minu kindel veendumus on, et palju lihtsam on suhelda ja ettevõtmisi korraldada, kui inimesed tunnevad üksteist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles