Mati Sutt: Õpilasmalevat ootab ees raskeim suvi

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa õpilasmaleva juht Mati Sutt.
Pärnumaa õpilasmaleva juht Mati Sutt. Foto: Henn Soodla

Jõõpre põhikooli direktor Mati Sutt võis eelmisel suvel juubeldada: möödus 25 aastat päevast, mil ta end õpilasmalevaga sidus. Eduka töö eest lastega tunnustas Sutti ÜRO Lastefond (UNICEF) oma Sinilinnu aastapreemiaga. Tänavune malevasuvi tuleb tema elu raskeim, seda majanduslanguse tõttu.


Pärnumaa õpilasmaleva juht Mati Sutt, kui palju lapsi on nii-öelda õhus?


Praegu on “õhus” 750 last, kes tahaksid malevas tööd, mida anda ei ole. Loodan arvu siiski vähendada, kuna pakkumisteks aega on. Helistasin kõik vanad partnerid läbi lootuses, et ehk õnnestub veel paarisajale tööd leida, 500 jääb ikka “õhku”.



Kui aastal 2007 valitses tippaeg, mil malevlasi Pärnumaal oli kokku 2053, siis eelmisel aastal oli juba tunda kaalutletust ja malevlaste arvuks kujunes 1800. Selle suve malevlaste arv on 1250. Ära kukkus neli valda ja kolm ettevõtet. Juurde tuli lepingupartnerina Pärnu kutseõppekeskus.



Kõige rohkem rühmi on tänavu Pärnu linnas – 15, järgnevad Audru vald seitsme ning Paikuse ja Tõstamaa mõlemad nelja rühmaga. Üldjoontes on tänavused rühmad väiksemad, malevlase töötasu jäi siiski endiseks, 27 krooni tunnis.



Kumba tänavu vähem on, tööd või raha?


Mõlemat võrdselt. Rääkides valdadega, sain vastuseks: kui isegi tööd oleks, siis ei ole, millega töö eest maksta. Ettevõtete esindajatega suheldes vastati: oleme isegi oma töötajaid koondanud, sundpuhkusele lasknud ja me ei saa tööd pakkuda. On aga ilmutatud huvi kutsekooli poiste vastu, keda saab rakendada töödel, kus nad teevad ära oma praktika.



Vihjasite, et rühmades on tänavu varasemast vähem lapsi. Kas see on vastutulek lepingupartnereile, kes tööd pakuvad?


Jaa, just. Tahetaksegi väiksemaid gruppe. Näiteks soovis üks ettevõtja mitte kümne, nagu malevarühma miinimum ette näeb, vaid viie lapsega rühmi.



Moodustasime siis kolm rühma, igaühes viis last, ja nad töötavad juunis ja juulis. Käib selline jupitamine ja rühmade tööajadki on lühemad, aga meie moto jääb: peaasi, et lapsed saaksid tööd.



Kui palju on rühma tööperiood tänavu lühem?


Kui varem töötati 15-20 päeva, siis sel suvel on rühma tööaeg 10-12 päeva. See tähendab, et lapsed ei saa enam loota nii heale sissetulekule kui eelmisel aastal. Ja karta on, et need lapsed, kes varem üritasid mitmes rühmas töötada, tänavu seda ei saa. Eelistatud on need, kes veel pole tööle pääsenud.



Muide, varasematel aastatel küsiti: “Mis siis saab, kui tahame lapsi pikemalt tööle?” Sellist küsimust ei ole tänavu kelleltki tulnud.



Tundub, et malevakomandöridelgi on keeruline aeg.


Kindlasti. Olen nendega rääkinud ja nad saavad aru, et poolitatud rühmadega on rohkem muret. Pärnumaale ei tule tänavu ühtki külalisrühma, soomlastel, rootslastel ja norralastelgi on majandusprobleemid ja nad ise ütlesid ära. See on esimene selline suvi. Ei tule isegi Tallinna rühma.



Maleva pidulike üritustega hoiame tänavu samuti kokku, kogunevad vaid kalmisturühmad ja tuleb üks suur maleva kokkusaamine, sümboolika siiski jääb. Midagi ei ole parata, see aeg tuleb üle elada.



Esimene malevarühm hakkab tööle Pärnu linnas 8. juunil, see on kalmisturühm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles